Sunday, January 22, 2023 Super User 3Δημοτικό-Σχολείο 281

 

Το όραμά μας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού είναι να ενδυναμώσουμε τους μαθητές

...

3η Κινητικότητα - "Occupy The Future" Πορτογαλία

 

portugalsqsite

Στο πλαίσιο της 3ης κινητικότητας για το πρόγραμμα Erasmus+ «Occupy the future» εξαμελής αποστολή, αποτελούμενη από δύο εκπαιδευτικούς και 4 μαθήτριες, ταξίδεψε από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης στη Λισαβόνα από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου 2022. Τις μαθήτριες συνόδευσαν ο κ. Κώστας και η κα Έλσα.  Μαζί με άλλες δύο αποστολές από την Τουρκία και τη Λιθουανία, φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος σχολείων «Agrupamento De Escolas Dr. Antonio Augusto Louro» στην υπέροχη πόλη του Seixal, απέναντι από τη Λισαβόνα. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές επαγγέλματα που είναι σε αυξανόμενη ζήτηση και το επάγγελμα που μας απασχόλησε στη παρούσα κινητικότητα ήταν του «Social Media Influencer».

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των αποστολών των χωρών στο σχολείο. Αντιπροσωπεία των μαθητών της Α’ και Β’ τάξης μας τραγούδησαν τον ύμνο του σχολείου καθώς και άλλα τραγούδια. Hεπίσημη υποδοχή και το καλωσόρισμα έγινε στη βιβλιοθήκη του σχολείου από τη Διευθύντρια, την υποδιευθύντρια και άλλους συναδέλφους του σχολικού συγκροτήματος. Κατόπιν οι αποστολές χωρίστηκαν σε δύο μέρη ( εκπαιδευτικοί και μαθητές )και  ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και στους χώρους εργασίας .Και οι δύο ομάδες καταλήξαμε στον χώρο του εργαστηρίου του σχολείου, όπου έγινε και το πρώτο εργαστήριο με την αποτύπωση σφραγίδων με το λογότυπο του προγράμματος  πάνω σε μπλουζάκια καθώς και η κατασκευή καρφιτσών με το ίδιο λογότυπο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές ενημερώθηκαν για το επάγγελμα του Social Media Influencer και για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο από εκπαιδευτικό του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί μεταφερθήκαμε στη νέα κτιριακή δομή του σχολικού συγκροτήματος το Escola Basica Q Dos Franceses School, που φιλοξενεί μαθητές νηπιαγωγείου μέχρι μαθητές τετάρτης τάξης. Εκεί μας υποδεχτήκαν ο προϊστάμενος του σχολείου  και μαθητές με τραγούδια και ξεναγηθήκαμε στο υπέροχο βιοκλιματικό κτίριο.

Την επόμενη μέρα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαμε ομιλία από Ανώτερο συνεργάτη και τεχνικού συμβούλου της Microsoft σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα που μας απασχολεί και ετοίμασαν μια παρουσίαση.  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Seixal, να επισκεφτούν το παλιό εργοστάσιο μπαρούτι, να δουν την μοναδική ατμοκίνητη μηχανή που έθετε σε λειτουργία όλη την εγκατάσταση τα παλιότερα χρόνια και να επισκεφτούν έναν αναπαλαιωμένο μύλο που λειτουργούσε με τη βοήθεια των κυμάτων της παλίρροιας και τον υδροβιότοπο ο οποίος αναπτύσσεται τριγύρω του. 

Την Τετάρτη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Λισσαβόνα, συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Μονή των Ιερονυμιτών και τον καθεδρικό ναό της Santa Maria (όπου βρίσκεται και ο τάφος του μεγάλου Πορτογάλου εξερευνητή Βάσκο Ντα Γκάμα ), μεγαλοπρεπή έργα της όψιμης πορτογαλικής γοτθικής τέχνης και παγκόσμια μνημεία της UNESCO.  Ακολούθησε επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Βασιλικών  Αμαξών όπου θαυμάσαμε αριστουργηματικές άμαξες των πριγκίπων, πριγκιπισσών, βασιλέων, βασιλισσών, Παπών και αριστοκρατών παλιότερων εποχών. Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για το γεύμα στην περιοχή του Belem, περπατήσαμε και θαυμάσαμε το Προεδρικό Μέγαρο, τα κτίρια των Πρεσβειών και τα γλυπτά που κοσμούν τους κήπους και τα πάρκα της περιοχής. Κατευθυνθήκαμε στο  Μνημείο Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos), μνημείο αφιερωμένο στους Πορτογάλους θαλασσοπόρους της εποχής των ανακαλύψεων.  Περπατώντας φτάσαμε στον Πύργο  Μπελέμ (Torre de Belem), ένα ακόμα  παγκόσμιο μνημείο της UNESCO και ξεναγηθήκαμε στο οχυρωματικό αυτό έργο του 16ου αιώνα. Αναχωρήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας που ήταν το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο δεσπόζει πάνω από την πόλη της Λισαβόνας.

Την Πέμπτη  το πρόγραμμά μας περιελάμβανε επίσκεψη στην  περιοχή της Sintra με τα αριστουργηματικά της σπίτια, τα στενά παραδοσιακά της δρομάκια και το παλάτι Pena Palace, το παλιό μοναστήρι που μετατράπηκε σε ανάκτορο των βασιλέων της Πορτογαλίας μετά το 1854.  Η αρχιτεκτονική του, τα αντικείμενα που φιλοξενεί και η θέα που προσφέρει σε αποζημιώνουν για την όποια ταλαιπωρία. Μετά την επίσκεψή μας και στους κήπους των ανακτόρων, γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής. Αναχωρήσαμε στη συνέχεια για το Cabo da Roca, το πιο δυτικό σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου η ήπειρός μας βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί συνεδρίασαν για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες και να προγραμματίσουν τις δράσεις της επόμενης συνάντησης. Στο μεταξύ οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια των αποστολών. Γεμάτοι εμπειρίες αποχώρησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκινημένοι και για μία ακόμα φορά φάνηκε πόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα αυτού του είδους βοηθούν στο να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών, να αναπτυχθούν νέου είδους δυναμικές και προοπτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας.

Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 1446
Επισκέψεις - Εκδρομές των μαθητών/τριών του σχολείου μας
Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 1383
Καινοτόμες Δράσεις του σχολείου μας
Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 1394
Εκδηλώσεις του σχολείου μας

Επισκέπτες

74574
TodayToday34
YesterdayYesterday87
This_WeekThis_Week297
This_MonthThis_Month34
All_DaysAll_Days74574

3o Δημοτικό Σχολείο ΕΛευθερίου Κορδελιού

Διεύθυνση:
Μακεδονομάχων 7, 56334

Τηλέφωνο:
2310706740

Email:
3dimele@sch.gr