Sunday, January 22, 2023 Super User 3Δημοτικό-Σχολείο 1465

 

Το όραμά μας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού είναι να ενδυναμώσουμε τους μαθητές να αποκτήσουν και να εκτιμήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους υποστηρίξουν, ως δια βίου μαθητές, να συμμετέχουν σε δράσεις, πανελλαδικές και διεθνείς, και να εξασκήσουν τις βασικές αξίες του σχολείου. Θέλουμε να προετοιμάσουμε

...

Μνημόνια Ενεργειών Εκτάκτων Αναγκών

Πρόγραμμα "Σχολεία για όλους"

5η κινητικότητα "Occupy the Future" - Αϊδίνι Τουρκίας

aidi1

 

Την εβδομάδα από 23 έως 27 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία κινητικότητα που ουσιαστικά σηματοδότησε το κλείσιμο του επιτυχημένου Προγράμματος Εράσμους+ με τίτλο “Occupy the future”. 2 μαθήτριες και  2 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, με τη συνοδεία του υποδιευθυντή κ. Παύλου Ακριτίδη και των εκπαιδευτικών κ. Ελευθερίας Δασκαλάκη και Χάρη Κουτσοσπύρου, επισκέφτηκαν το σχολείο  Özel Ege Atabey Okullari στο Αϊδίνι της Τουρκίας.

Το σχολείο υποδοχής, που είναι  ένα Αμερικάνικο Κολέγιο με 800 μαθητές όλων των βαθμίδων, 90 εκπαιδευτικούς και περίπου 30 άτομα βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, είχε προετοιμάσει ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα και μια χαρούμενη γιορτή με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Η κάθε χώρα έκανε μια μικρή παρουσίαση του σχολείου και του τόπου της και έπειτα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας, αλλά και των άλλων εταίρων από την Πορτογαλία και τη Λιθουανία, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του και να ανταλλάξουν αναμνηστικά δώρα. Το μεσημέρι, όπως και κάθε μεσημέρι επίσκεψης στο σχολείο, υπήρχε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου, όπου παρασκευάζονται γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα από εξειδικευμένο προσωπικό και μάγειρες. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Çildir Air Port, ένα κέντρο εκπαίδευσης και ξεναγηθήκαν από τον υπεύθυνο τόσο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πιλότων όσο και για τον τρόπο λειτουργίας των μικρών αεροσκαφών.

Τη δεύτερη ημέρα, οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα μάθημα λειτουργίας του drone και είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη θεωρία πράξη χειρίζοντας και πετώντας το ο καθένας με μεγάλο ενθουσιασμό για μια φορά.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί, περιηγήθηκαν στους γύρω χώρους του σχολείου, επισκέφτηκαν  τη λαϊκή αγορά του Αϊδινίου και μετά το γεύμα είχαν συζήτηση πάνω στο πρότζεκτ, έκαναν μια αναδρομή στις προηγούμενες κινητικότητες και στον τρόπο διάχυσης των δράσεων και προετοίμασαν την τελική αναφορά.

Οι δραστηριότητες τις επόμενες μέρες είχαν στόχο τη γνωριμία με το ιδιαίτερο φυσικό και  ιστορικό περιβάλλον της περιοχής. Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στην Αφροσιάδα, μια μικρή πόλη στην αρχαία Καρία της Μικράς Ασίας που πήρε το όνομά της από τον ναό που είχε αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Εκεί θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο, το στάδιο, το τετράπυλο μα το πιο εντυπωσιακό όλων ήταν το Μουσείο με τα περίτεχνα αγάλματα υψηλής αισθητικής. Η συνέχεια περιελάμβανε επίσκεψη στην αρχαία Ιεράπολις, την αρχαία πόλη της Φρυγίας, με το εξαιρετικό θέατρο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το γειτονικό  Pamukkale, έναν σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό με λευκά ανθρακικά ορυκτά και με θερμές πηγές και πισίνες.   

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Virgin Mery, το Σπίτι της Παναγίας, ένα καθολικό ιερό που θεωρείται ότι έζησε τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής της η Παναγία. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, μιας από τις σημαντικότερες ιωνικές πόλεις, χτισμένη τον 10ο αι. π.Χ., με την επιβλητική Βιβλιοθήκη του Κέλσου, τους ναούς, την αγορά, το θέατρο, τα λουτρά και άλλα αξιοθέατα. Η ημέρα τελείωσε με την επίσκεψη στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Κιρκιτζέ (Şirince), με τα ονομαστά κρασιά, που έγινε γνωστός ως πατρίδα της Διδούς Σωτηρίου, η οποία τον ύμνησε περιγράφοντάς τον ως παράδεισο κι όχι άδικα καθώς συνιστά έναν καλά προστατευόμενο τόπο κι ένα σπάνιο και όμορφο παράδειγμα χριστιανικής αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου.

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα περιελάμβανε παρουσίαση των εργασιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες, που χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες, περιέγραψαν τη λειτουργία, τη χρησιμότητα, τις απαιτήσεις εκπαίδευσης και τις προοπτικές των drone που ήταν το αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης κινητικότητας. Ακολούθησε η τελετή λήξης μέσα σε ένα κλίμα ικανοποίησης αλλά και συναισθηματικής φόρτισης καθώς τα παιδιά όλων των χωρών πρόλαβαν αυτές τις λίγες ημέρες να δημιουργήσουν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Το ταξίδι τελείωσε με μια διανυκτέρευση στη Σμύρνη, τη μεγαλούπολη των 3 εκ. κατοίκων, την πόλη των αντιθέσεων με τον έντονο ανατολίτικο χαρακτήρα που ξυπνά τόσες μνήμες για εμάς τους κατοίκους του Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Τα οφέλη αυτής της επίσκεψης ήταν πολλαπλά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την υψηλή παιδαγωγική αξία αυτών των προγραμμάτων. Με κύριο χαρακτηριστικό το πνεύμα συνεργασίας και μέσα σε ένα απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον από το τουρκικό σχολείο, ολοκληρώθηκε έτσι ένα ακόμη Πρόγραμμα Εράσμους, το δεύτερο κατά χρονική σειρά για το σχολείο μας, δίνοντας υπόσχεση με τους εταίρους μας για μια μελλοντική συνεργασία.  

Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 2379
Επισκέψεις - Εκδρομές των μαθητών/τριών του σχολείου μας
Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 2334
Καινοτόμες Δράσεις του σχολείου μας
Thursday, April 15, 2021 Super User Uncategorised 2333
Εκδηλώσεις του σχολείου μας

Επισκέπτες

105849
TodayToday31
YesterdayYesterday94
This_WeekThis_Week302
This_MonthThis_Month783
All_DaysAll_Days105849

3o Δημοτικό Σχολείο ΕΛευθερίου Κορδελιού

Διεύθυνση:
Μακεδονομάχων 7, 56334

Τηλέφωνο:
2310706740

Email:
3dimele@sch.gr